fbpx

НА УНИВЕРЗИТЕТУ ПИМ У БАЊОЈ ЛУЦИ ПРОМОВИСАНА КЊИГА ”КОРУПЦИЈА И ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ”

 

У суботу, 30.03.2019. godine на Универзитету ПИМ jе одржана промоција књиге „Корупција и економски развој“ чији су aутори:  др Слободан Радуловић и академик проф. др Славко Каравидић.

Аутори су књигу започели ријечима др Арчибалда Рајса из 1928. године „Чујте Срби“: „Најамбициознији су се задовољавали скромним благостањем. Нисте били лакоумни. Данас су, иако мало раде, многи од Вас постали похлепни. И тако се у ову земљу, која је некада била примјер суште честитости, увукла одвратна корупција…“

Kорупција се толико укоријенила код нас да је постала начин живота, и све док људи буду мислили да се корупција исплати, она неће бити искоријењена.

Кроз понуђени текст, аутори су још једном потврдили да су организовани криминал и корупција пријетње економском развоју против којих се мора упорно и истрајно борити.  Аутори су успјели да високим степеном научне самоконтроле остану у оквирима најављеног научно-истраживачког поља – економских аспеката феномена корупције. Значајне теоријске анализе, обогаћене су посебним методама истраживања у којима је достојно мјесто дато анкетама, интервјуима и другим емпиријским методама научног истраживања ради утврђивања перцепције корупције од стране различитих актера друштвеног живота.

            Корупција се у нешто већој мјери опажа као важан друштвени проблем, а нешто мање као озбиљан лични проблем. При том, практично нема статистичке разлике у перцепцији раширености корупције на државном, односно на локалном нивоу.

Академик Славко Каравидић, коаутор књиге, о књизи је говорио врло инспиративно и илустративно, а феномен о којем је ријеч од изузетне је важности за развој друштва па у том смислу треба схватити вриједност ове књиге.

Поред аутора о књизи су говорили и проф. др Никола Војводић, професор економског факултета ПИМ Универзитета и проф. Остоја Барашин, професор социологије.

Професор Војводић је кроз свој приказ књиге истакао да су аутори врло аргументовано емпиријским истраживањем и анализом конкретних случајева корупције недвосмислено доказали да корупција на нашим просторима представља огромну штету по економију дуруштва. По мишљењу проф. Војводића, ова књига представља огроман допринос разумијевању појма корупције, а посебно је наглашена непоправљива штета за економски развој земље.

Професор Остоја Барашин је истакао да, социолошки посматрано, корупцију треба схватити као, не само друштвено штетну појаву, него и економски разорну појаву. Уосталом, вишедеценијско сиромаштво у којем живимо и континуирани тренд исељавања радно способног становништва потврђује тезу аутора ове монмографије да немамо више времена за размишљање дали се треба супротставити корупцији. Економска слобода ствара богатство, а богатство привлачи више лопова и политичких паразита чија похлепа, затим, уништава економску слободу. Кажу да незнање није опасно док се не почне користити, али  и знање које се злоупотребљава још је опасније. Корупција је, највећим дијелом, злоупотреба знања. Нажалост, у јавном сектору имамо велики број оних који користе незнање, а ништа мање је и оних који злоупотребљавају знање. Када се суочимо са оваквом стварношћу, имамо идеалан амбијент за процват корупције, истакао је Барашин.

На крају слиједи закључак да су неразвијена друштва, попут нашег, амбијент у којем се корупција може неограничено развијати, јер по правилу располажу малобројним и слабим одбрамбеним механизмима.

Због тога је веома комплексан одговор на питање да ли је политика сузбијања корупције свеобухватна и примјерена степену угрожености друштва.

Када стигнете до краја ове књиге, то је истовремено и почетак.

Ова књига је други значајан пројекат Универзитета ПИМ, јер је, да се подсјетимо, прије три мјесеца на истом овом универзитету промовисана и књига ”Мобинг”, ауторице Александре Вуковић, обоје професори овог Универзитета.