fbpx

PIM Univerzitet dobio HORIZONT projekat

Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment je, u okviru projekta HORIZONT 2020 – Demokratska efikasnost i vrste populizma u Evropi (DEMOS), dao izuzetno važan doprinos i time se pozicionirao među 15 najpriznatijih i najuspješnijih univerziteta i istraživačkih instituta u Evropi, kao što su oni u Kopenhagenu, Glazgovu, Barseloni, Hamburgu, Parizu i dr. Projekat je odobren od strane Evropske komisije a isti ima za cilj bolje razumijevanje populističkog fenomena, kao i da riješi izazov populizma uopšte. Na važnost ovog projekta ukazuju i brojni kriterijumi evaluacije kao što su:
društveni uticaj, kvalitet i efikasnost implementacije. Naš Univerzitet, kao jedan od evropskih istraživača, je posebno istaknut u evaluaciji gore navedenog projekta.

Horizont 2020 je novi program Evropske unije za istraživanje i inovacije, odnosi se na razdoblje 2014-2020, a predstavlja jednu od akcija razvoja i stvaranja novih radnih mjesta. Horizont 2020 je financijski instrument koji implementira ,,Uniju inovacija”, jednu od ključnih inicijativa strategije ”Europa 2020” usmjerenih prema razvoju globalne konkurentnosti Evropske unije. Horizont objedinjava sve fondove koji se tiču istraživanja i inovacija, a trenutno su dostupni u sklopu Okvirnih programa za istraživanje i tehnički razvoj, aktivnostima povezanim s inovacijom Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije i Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIP).

Važno je istaći da je PIM Univerzitet prvi privatni univerzitet, i jedan od prvih univerziteta, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji, koji je dobio prestižni projekat iz Horizont programa. O važnosti ovog projekta i uspjehu PIM Univerziteta na međunarodnom planu svjedoči i činjenica da su partneri našem univerzitetu vodeći evropski univerziteti, akademije nauka i institute, i to:

1) Centre for Social Sciences, Hungarian Academy of Sciences,
2) University of Hamburg,
3) Adam Mickiewicz University in Poznan,
4) Kaunas University of Technology,
5) Hellenic Foundation for European & Foreign Policy,
6) School of Communication and Media,
7) Charles University,
8) European Citizen Action Service,
9) University of Turin,
10) Glasgow Caledonian University,
11) University of Amsterdam,
12) University of Copenhagen,
13) University of Barcelona,
14) Pantheon-Sorbonne University, Paris 1.

U narednih 36 mjeseci koliko traje projekat uslijedit će niz aktivnosti i događaja koji će doprinjeti razvoju PIM Univerziteta a samim tim i cjelokupnog visokog obrazovanja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, na brojnim poljima kao što su istraživanja, međunarodna razmjena profesora i studenata, pozicioniranje našeg univerziteta na listi najpoznatijih evropskih univerziteta.

Naši studenti će imati priliku da svojim profesionalizmom doprinesu razvoju implementacije i strategije „Evropa 2020“, koja za cilj ima veću konkurentnost Evropske unije na svjetskom tržištu. Učestvujući u ovom Projektu PIM univerzitet će dati veliki doprinos BiH na njenom putu za ulazak u punopravno članstvo Evropske unije.

Sve to će otvoriti i brojne prilike za različite vidove angažmana našim studentima, kako za vrijeme studija, tako i po diplomiranju, ne samo u BiH, već u cijeloj Evropi.

 

DEMOS_Evaluation-HORIZONT 2020

 

en_US
en_GB en_US