UPUTSTVO ZA ODRŽAVANJE ONLINE NASTAVE

Poštovani nastavnici i saradnici,

dobro došli na Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka. Zahvaljujemo na saradnji i srećan vam početak akademske 2021/22. godine.

U prilogu su smjernice za održavanje online nastave kako biste bili upućeni u način održavanja i organizacije nastavnog procesa u akademskoj 2021/22. godini na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka.

NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE

U toku akademske 2021/22. godine, obrazovni proces na Univerzitetu PIM odvijaće se kombinovano kroz nastavu klasičnim putem, uz fizičko prisustvo nastavnika i studenata u učionicama u terminima koji su dostupni u okviru rasporeda časova za svaku godinu pojedinih studijskih programa i online, u virtuelnim učionicama uz istovremeno online prisustvo studenata i nastavnika.

Održavanje nastave i organizacija obrazovnog procesa, usklađeni su sa okolnostima pandemije korona virusa i organizovani uz smjernice i preporuke za održavanje i organizaciju nastavnog procesa na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj tokom akademske 2021/22. godine, koje je izdao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske,

Pored toga, Univerzitet je obezbijedio podršku studentima i nastavnom procesu u vidu stalnog pristupa nastavnim materijalima i video snimcima sa predavanja održanih klasičnom nastavom u učionicama u redovnim terminima nastave.

Pristup snimcima sa predavanja za sve predmete, obezbijeđen je preko web stranica pojedinih fakulteta Univerziteta PIM na kojima se predmet izvodi, a koja je povezana sa online prostorom za pohranu podataka. Sva snimljena predavanja biće dostupna studentima za preuzimanje najkasnije dva dana od dana izvođenja. Stranice za pristup materijalima zaštićene su šifrom. Pristupne šifre, studenti mogu dobiti od doc. dr Ljubice Janjetović putem e-maila ljubica.janjetovic@gmail.com.

Studenti će imati pristup predavanjima i nastavnim materijalima u bilo koje vrijeme tokom cijele školske godine. Na istom mjestu biće skladišteni svi projektni zadaci, prezentacije, ispitna pitanja, silabusi, teme za seminarske radove, te ostali materijali koje dostavite na Univerzitet, a koji su neophodni za uspješno savladavanje predmeta.

VAŽNE NAPOMENE

  • Ukoliko nema studenata u učionici, a ima prijavljenih studenata koji nastavu slušaju online, nastavnici drže nastavu.
  • U slučaju da nema studenata u učionici, niti prijavljenih online studenata, nastavnik ipak snima predavanje koje se, nakon završetka časa, postavlja na predviđeno mjesto za pohranu nastavnog materijala.

Za realizaciju online nastave, nastavnici na Univerzitetu PIM koristiće platformu Cisco Webex Meetings.

UPUTSTVO ZA ODRŽAVANJE ONLINE NASTAVE PREKO CISCO WEBEX MEETINGS PLATFORME

Poštovani nastavnici i saradnici, da biste održali online čas, potrebno je da prilikom početka časa pokrenete platformu Cisco Webex Meetings te da putem e-maila pozovete studente koji nastavu pohađaju online. Platforma Cisco Webex Meetings je instalirana na svakom nastavničkom računaru u svim salama u kojima se odvija nastava u akademskoj 2021/22. godini. Predavanjima koja se odvijaju online, studenti pristupaju preko imejla koji su ostavili kao kontakt pri upisu. Ove podatke možete dobiti u Studentskoj službi.

Prilikom pokretanja platforme uz vas će biti IT službenik, kolega Dejan Krajišnik i on će vam pomoći u korištenju platforme za održavanje online nastave.

Platforma je veoma jednostavna za korišćenje, a sav materijal snimljen na času ostaje na računaru i postavlja se na online mjesta za pohranu materijala u roku od dva dana kako bi im studenti naknadno mogli pristupiti. Kao nastavnik, vi ste u obavezi da pratite da se snimanje ne prekine, odnosno da pozovete službenika za nastavak snimanja nakon pauze.

U prilogu su detaljne upute za korišćenje Cisco Webex Meetings platforme.

Pokretanjem Cisco Webex Meetings platforme, vaš ekran će izgledati kao na narednoj slici. Predavanje se pokreće pritiskom na zeleno dugme Start a Meeting.

Online nastava - Uputstvo za nastavniike
Online nastava - Uputstvo za nastavniike

 

Sva vaša predavanja se snimaju u direktorij sa nazivom vašeg predmeta na desktopu računara, a zatim postavljaju na predviđena mjesta za online pohranu odakle ih studenti mogu preuzeti. Da biste započeli snimanje časa, izaberite dugme Record, a zatim direktorij sa nazivom vašeg predmeta u kome ćete čuvati snimke. Na istom mjestu možete zaustaviti snimanje za vrijeme pauza između časova i nastaviti nakon što se pauza završi.

Online nastava - Uputstvo za nastavniike
Online nastava - Uputstvo za nastavniike
Online nastava - Uputstvo za nastavniike

 

Da biste pozvali studente da prisustvuju nastavi, potrebno je da unesete njihove imejlove i da ih pozovete da se pridruže času. Poziv se šalje alatkom Invite and remind. Nakon što unesete njihove imejlove, pošaljite im poruku (Send). Prisustvo online studenata možete pratiti na desnom Chat prozoru.

Online nastava - Uputstvo za nastavniike
Online nastava - Uputstvo za nastavniike
Online nastava - Uputstvo za nastavniike

Kada završite sa časovima, možete prekinuti snimanje i online predavanje na Webex platformi alatkama Stop record i End meeting.

Online nastava - Uputstvo za nastavniike

 

KONTAKTI ZA KOORDINACIJU NASTAVE

Za studentska pitanja i pitanja u vezi nastave zaduženi su

  • Prorektor za nastavu, prof. dr Mladen Ivić
    e-mail: ivic.mm81@gmail.com
    broj telefona: 051/371-481

Zahvaljujemo na saradnji.