Prof dr Mladen Ivić - Pravni fakultet, dekanDear Colleagues,

Naš Pravni fakultet od samog osnivanja predstavlja važan dio porodice Fakulteta u Republici Srpskoj. Ponosni smo na činjenicu da su naši diplomirani pravnici uspješni advokati, sudije, asistenti, nastavnici u našoj zemlji, a i šire. Pravni fakultet izučava državu i pravo, a to zahtijeva socijalni i ljudski pristup. Zato je ova profesija odgovornija od drugih profesija, jer od advokata, sudija, tužilaca i drugih zavise i ljudske sudbine. Bitno je da pravo upisujete zato što želite, a ne zato što morate, jer studirati Pravni fakultet nije lako i jednostavno.

Zadatak nas na Pravnom fakultetu je da sve buduće kolege naučimo da razmišljaju kao pravnici i povezuju i tumače pravne propise da bi bili u stanju da rješavaju pravne probleme. 

Fakultet je dugoročno opredjeljen da, u skladu sa najvišim evropskim standardima, obezbijedi kvalitetno akademsko pravničko obrazovanje, na svim nivoima, ozbiljan naučno-istraživački rad, transfer znanja i razvoj svijesti pravne društvene zajednice, shvatajući proces reforme univerzitetskog obrazovanja u Republici Srpskoj kao izazov i šansu. Složeni pravni problemi iza kojih stoje svakodnevne životne situacije, zahtijevaju pristup i sagledavanje iz više uglova, primjenu različitih normi i znanja iz različitih pravnih disciplina. Dobar pravnik slaže pravnu konstrukciju sa više izlaza i više mogućnosti.

Pravni fakultet Univerziteta PIM uspješno se prilagodio neminovnim promjenama u svojoj djelatnosti. Usmjereni smo ka kvalitetu nastavnog procesa i zadovoljenju studentskih potreba. U nastavni proces uključen je adekvatan broj nastavnika i saradnika koji su visoko razvili svoje pedagoške sposobnosti, te ih primjenjuju u svom radu. Mi smo tu da vam pomognemo u otkrivanju vaših vrijednosti koje ćete pretočiti u socijalnu stvarnost na opšte dobro zajednice kojoj pripadate.

Biće nam čast da postanete dio naše akademske zajednice, jer gradeći sebe, gradićete i naš Fakultet.

Dobro došli!

Vaš dekan, prof. dr Mladen Ivić